HAK VE HALK YOLUNDA YÜRÜYENLERİN GÜNEŞİ ÇORUM - DER

1993 yılında Sivas’ta yaşanan katliamlara tepki olarak ortaya çıkan, kültür ve yöre derneklerinin çalışmalarına katılarak 1994 yılında Ankara’da “ÇORUM DER” adı altındaki derneğin kurucu başkanlığını ve yedi yıl süre ile genel başkanlığını yapmıştır.
Cemal EMİR’in genel başkanlığındaki “Çorum Der”, kısa süre içerisinde Ankara’da Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak ve Yenimahalle’de ve Ankara dışında ise Antalya, İzmir, Çorum, Alaca, Kocaeli, Kırıkkale, Didim ve İstanbul’da yeni şubeler açmış, hali hazırda olanlar ile de organize olmuştur.

Çorum Der, Cemal Emir’in yedi yıllık genel başkanlığı süresince iki kez Ankara 19 Mayıs Stadyumun’da çok yoğun katılımlı “BU TÜRKÜYÜ SEN YAZDIN” ve “ANADOLU BULUŞMASI” adı altında yaklaşık 50.000 kişinin katıldığı şenlikler düzenlemiştir.
Ayrıca yine 19 Mayıs kapalı spor salonunda ayrı ayrı yıllarda olmak üzere beş kez yoğun katılımlı şenlikler düzenlemiştir. Bu şenliklere merhum Mahsuni ŞERİF ve Kıvırcık Ali ile Sebahat AKKİRAZ, Musa EROĞLU, Ferhat TUNÇ, Yavuz BİNGÖL, Tolga ÇANDAR, Volkan KONAK, Moğollar, Gurup Çığ, Zülfü LİVANELİ, Ali Ekber EREN ve benzeri onlarca sanatçı katılarak destek vermiştir.
Sanatsal ve kültürel çalışmalar adı altında, her şubede semah, halkoyunları çalışmaları, özellikle bağlama eğitim ve öğretimine dayalı müzik dersleri verilmiş, profesyonel ya da amatör resim yapmak isteyenler için resim kursları, tiyatro kursları açılmış, oyunlar ve sergiler düzenlemişlerdir.
Cemal EMİR, Çorum Der’ in ekonomik çalışmalarını daha rahat yürütebilmesi için ana sözleşmesini kendi hazırladığı ve sadece Çorum Der ile köy derneklerinin tüzel kişi olarak mütevelli heyetini oluşturduğu bünyesinde ÇORUM DEV VAKFI’ nı (Türkiye’ nin ilk dernek vakfını) kuruluşunu sağlamış ve bir süre başkanlığını yapmıştır. Bu vakıf bünyesinde;
Ankara Kızılay’da dokuz katlı binası olan Hitit Dershanesi’nde 1.500 öğrenci,
Hitit Bilgisayar Kursu’nda 900 Öğrenci,
Hitit Deniz Sürücü Kursu’nda 300 öğrenci,
Hitit Güzel Sanatlar Üniversiteye Hazırlama Kursları’nda 300 öğrenci,
Ankara Maltepe’de Deniz Çocuk Kreş ve Gündüz Bakım Evi’nde 200 öğrenci,
Maltepe’de Hitit Erkek Öğrenci Yurdu’nda 200 öğrenci,
Ankara Ulus’ta 500 kişi kapasiteli Çorum Der Düğün Salonu gibi kuruluşlar vardı.
Hitit Güzel Sanatlar Üniversiteye Hazırlama Kursları’nda her yıl güzel sanatlar fakültesi sınavlarında Türkiye’de ilk on sırayı elinde tutmuştur.
Yine ÇORUM DER üyeleri ile Keçiören semtinde yaklaşık 500 civarında ortağı olan ÇORUMLULAR HALK TÜKETİM KOOPERATİFİ’ni hizmete açmıştır.
Bu dönemde ÇORUM DER ve ÇORUM DEV bünyesinde kurulu bulunan sosyal, kültürel ve ekonomik kuruluşlarda yaklaşık 150 kişi (öğretmen, yönetici, sekreterlik, şoför, aşçı, mühendis, muhasebeci, temizlik vb alanlarda) personel olarak çalışmaktaydı.
Spor alanında ise derneğin futbol ve Ankara ikincisi olan taekwando takımı kurulmuştur.
Cemal Emir, başkanlığı sırasında özellikle Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman DEMİREL ve Çorum Valisi Sayın Atıl ÜZELGÜN’ ün de katkıları ile yedi yıl içerisinde Çorum iline yüzbinlerce ağaç fidan dikilmesini sağlamıştır.
Yine Köy Hizmetleri Bakanı Sayın Mustafa YILMAZ’ın destekleri ile Çorum ili Alaca ilçesi ile Ortaköy ilçesi arasındaki stabilize yolun asfalt yol olmasını ve Çorum ili köylerinin yol, su, kanalizasyon, gölet, telefon vb hizmetlerinin yapılmasını sağlamıştır.