Faaliyetler

Çorum Hitit Dernekleri Federasyonu ve Konfederasyonu Genel Başkanı Av. Cemal EMİR Faaliyetleri

HAK VE HALK YOLUNDA YÜRÜYENLERİN GÜNEŞİ ÇORUM - DER

1993 yılında Sivas’ta yaşanan katliamlara tepki olarak ortaya çıkan, kültür ve yöre derneklerinin çalışmalarına katılarak 1994 yılında Ankara’da “ÇORUM DER” adı altındaki derneğin kurucu başkanlığını ve yedi yıl süre ile genel başkanlığını yapmıştır.
Cemal EMİR’in genel başkanlığındaki “Çorum Der”, kısa süre içerisinde Ankara’da Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak ve Yenimahalle’de ve Ankara dışında ise Antalya, İzmir, Çorum, Alaca, Kocaeli, Kırıkkale, Didim ve İstanbul’da yeni şubeler açmış, hali hazırda olanlar ile de organize olmuştur.

NAZIM HİKMET RAN PROJESİ

Cemal EMİR’in fikir babası olduğu ve bizzat uygulamaya koyduğu uluslararası bir başka proje de Nazım Hikmet RAN projesidir. Bu proje ile amaçlanan; Nazım Hikmet’i ve O’nun isminin öncülüğünde Nazım Hikmet ile aynı kaderi paylaşan sanatçılarımızı ülkemizde ve dünyada tanıtmaktır. Bu bağlamda her yıl Nazım Hikmet’in doğum ve ölüm yıl dönümlerinde etkinlikler düzenlemekle işe başlanmıştır. İlk etkinliğimize Rusya Büyükelçiliği bizzat katılmışlardır.

19 ŞUBAT DÜNYA GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR GÜNÜ

Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu, Halkevlerinin kuruluş günü olan 19 ŞUBAT’ın dünyada “19 ŞUBAT DÜNYA GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR GÜNÜ” olarak kabul edilip kutlanması ve bir hafta süre ile etkinlikler yapılması fikri Cemal EMİR’e aittir. Bu gün Cemal EMİR tarafından dünyanın gönüllü kuruluşlarına ilan ve armağan edilmiş ve kutlamaları periyodik olarak yılda bir yapılmıştır.

ALACAHÖYÜK KÖYÜNÜN BELDE YAPILMASI ÇALIŞMASI

Cemal EMİR, genel başkan olmadan önce başlatılan sonuna kadar haklı ve doğru çalışmaya hiç tereddüt etmeden bütün gücü ile destek vermiştir. Bu nedenle Çorum Der Alaca Höyük Belde olduktan sonra ilk belde başkanını olan Hüseyin SAYKAN’ ı, kendisi belirlemiş ve bu belde başkanı iki dönem çok başarılı çalışmalar yaparak, beldeyi 30 yıllık beldelerini gelişme düzeyine taşımıştır. Sayın belediye başkanına seçilmesinden önce de sonrada Çorum DER doğrudan desteklerini vermiştir. Bu yolla örgütlü toplumun neler yapabileceği konusunda herkese bir daha eşsiz bir örnek vermiştir.

KÖK (Karadeniz’ in Özelliklerini Korum Derneği) ile Çorum Der ‘in ortak çalışmaları

Bu çalışmalara Çorum Der ve KÖK (Karadeniz’ in Özelliklerini Korum Derneği) derneği ile beraber Karadeniz bölgesinin 17 adet ilinin sorunlarına ilişkin olarak hiçbir ayrım gözetilmeden bu illerin adı ya da özellikleri gerekçe gösterilerek kurulan dernek ve vakıfların tamamının katılmıştır.  Bu derneklerin yanı sıra Samsun ve Trabzon’ da Cumhurbaşkanı, başbakan ve birçok bakanın, bölgedeki üniversitelerin rektörlerinin, valilerinin üst düzey bütün bürokratlarının, bütün belde ve belediye başkanlarının, bölge ile ilgili uzmanları ve kısa adı JAYKA olan Japon Hükümetinin Ekonomik Ajansı araştırma, inceleme ve rapor oluşturmak vb katkılarla destek vermiştir.

ÇORUM İLİ ALACA İLÇESİ KOÇHİSAR KÖYÜNÜN İSKANI

Yine Çorum İlİ Alaca İlçesi Koçhisar Köyü’ nün baraj suları altında kalması nedeni ile yeni iskân yerinin (500 dönüm, 50 hektar) valilikten köy adına tahsisi, köy kent planının yapılması ve kabul edilen bu planın tahsisi alanına uygulanması işlerini başından sonuna kadar takip etmiştir. Cemal EMİR’ in bu hizmeti ile 200 kişi, kişi başına 1.500 metrekare arsa sahibi olmuş olmuştur. Özellikle teknik heyetten harita mühendisi merhum Haydar DEMİRTAŞ’ ın büyük özverileri ile köy daha modern bir görünüme sahip olmuştur.

ÇORUM DER 1 EYLÜL BARIŞ VE DOSTLUK ŞENLİKLERİ

Ayrıca her yıl 1 Eylül’de Nevşehir ili Hacı Bektaş İlçesi’nde bulunan Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi’ne yaklaşık 50 otobüslük konvoyla “ÇORUM DER 1 EYLÜL BARIŞ ve DOSTLUK ŞENLİKLERİ” düzenlenmiştir. Bu şenlikle insanların inançlarına uygun ibadetlerini yapmalarına ve Hacı Bektaş felsefesini öğrenmelerine olanaklar sağlanmıştır. Yine bu kapsamda kurban kesimleri ve konserler halk oyunları gösterileri yapılmıştır.
Etkinlikler kapsamında yine Uğur Mumcu’ ya atfen eşi Güldal MUMCU’ ya barış plaketi verilmiştir. İkinci olarak da Uluç GÜRKAN beye aynı ödül bir başka yıl verilmiştir.

ORDİNARYÜS PROF. DR. HIFZI VELDET VELİDEDEOĞLU ANISINA

ORDİNARYÜS PROF. DR. HIFZI VELDET VELİDEDEOĞLU anısına eşi Sayın Meriç Hanım ziyaret edilmiş ve Çorum’ da uygun görecekleri bir yere, hocaların hocası adına bir kütüphanenin yapılması görüşmeleri yapılmıştır.

SANAYİ VE İŞADAMLARI KATALOĞU VE ALLI TURNAM DERGİSİ

Cemal EMİR başkanlığındaki Çorum Der yedi yıl gibi kısa bir sürede onbinlerce üyeye ulaşmıştır. Bu nedenle Çorum DER, çalışmalarını üyelerine duyurmak için Çorum yöresinin türküsü ve ağırlaması olarak bilinen “ALLI TURNAM” dergisini yayınlamıştır. Her ay yayınlanan bu dergi ile Ankara, Türkiye ve yurtdışındaki üyeler, dernek çalışmaları ve gündeme ilişkin konularda bilgilendirilmeye çalışılmıştır.

ULUSAL VE ULUSLARARASI HUKUK MÜCADELELERİ

Dünyada bir eşi ve benzeri olmayan, ülkemiz ve hatta insanlık için bir utanç abidesi olan mamak çöplüğünün tahliyesi projesi, Doğalgaza yapılan zamlara karşı kampanya, Jak Chirak hakkında suç duyurusu, EGO otobüs şöförüne hukuki, fiili ve maddi destek, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un hukuka aykırı işlemleri nedeni ile mağdur edilen 1500 kişi için yapılan hukuki ve siyasi çalışmalar, Ayrıca: Kamuoyundaki adı ile “ATABEYLER, KOLON, NEŞTER, ÇÜRÜK OPERASYONU” vb gibi bilinen kapsamlı ceza ve GAP - ATATÜRK, ÇORUM - OBRUK, ANKARA - KAVŞAKKAYA, ÇORUM - KOÇHİSAR BARAJI gibi baraj yapımlarından dolayı da toplu kamulaştırma davalarında vekillik yapmış ve yapmaktadır.