KÖK (Karadeniz’ in Özelliklerini Korum Derneği) ile Çorum Der ‘in ortak çalışmaları

Bu çalışmalara Çorum Der ve KÖK (Karadeniz’ in Özelliklerini Korum Derneği) derneği ile beraber Karadeniz bölgesinin 17 adet ilinin sorunlarına ilişkin olarak hiçbir ayrım gözetilmeden bu illerin adı ya da özellikleri gerekçe gösterilerek kurulan dernek ve vakıfların tamamının katılmıştır.  Bu derneklerin yanı sıra Samsun ve Trabzon’ da Cumhurbaşkanı, başbakan ve birçok bakanın, bölgedeki üniversitelerin rektörlerinin, valilerinin üst düzey bütün bürokratlarının, bütün belde ve belediye başkanlarının, bölge ile ilgili uzmanları ve kısa adı JAYKA olan Japon Hükümetinin Ekonomik Ajansı araştırma, inceleme ve rapor oluşturmak vb katkılarla destek vermiştir.


Cemal EMİR bilimsel sunumların yapıldığı ve sonunda hazırlanan raporun da devlet ya da hükümet başkanlarına, DPT ‘ na bölgeye yapılacak mikro ya da makro her türlü hizmette rehber olarak alınması kaydı ile sunulduğu dörder günlük toplantılara (Trabzon’ daki tolantıya) bizzat katılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı (DOKAP) hayat geçmesi hızlandırılmış ve hala çalışmalar devam etmektedir. GAP projesinde de önemli katkılar sunmuş olan Haşimato, bu projede Japonya heyeti adına başkan olarak görev yapımıştır.
Ayrıca Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHGP) (Çorum, Samsun, Tokat ve Amasya) illerinin kalkınması için kurulan birlik ve de Batı Karadeniz Kalkınma Birliği (BAKAP) ile de batı Karadeniz illerinin kalkınması ve gelişmesi için ortak çalışmalar içerisine girilmiştir. YHGP projesi kapsamında çift yol, doğalgaz, havaalanı, demir yolu ve benzeri makro projeler hayata geçirilmek için bir araya gelinmiştir.