ÖĞRENİM YAŞAMI

Cemal Emir, 27.04.1963 tarihinde Çorum İli, Alaca İlçesi, Kılavuz Köyü’nde doğmuştur. Beş yaşına kadar Kılavuz Köyü’nde yaşamıştır. 1969 yılında Ankara’ya taşınan Cemal EMİR, ilk, orta ve lise eğitim ve öğrenimini Ankara’da Dikmen semtinde, üniversiteyi ise Diyarbakır’ da Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır. Sıkıyönetim altında, on arkadaşı ile birlikle Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği’nin kuruluşuna katılmıştır. 1986 yılı yazında, çoğunluğu otostop ile doğu ve güneydoğu illerinin tamamını gezmiş, araştırmış ve tanımıştır. Lise ve üniversitede okurken bir yandan da yaz aylarında soğuk demirci inşaat işçisi olarak yedi yıl süre ile çalışmıştır.

1989 yılında Ankara Barosu’nda stajına başlamış ve stajyer avukatların sorunlarını dile getirebilmek amacı ile yaklaşık onbeş meslektaşı ile çalışma birimi oluşturmuşlar ve bu çalışma birimi daha sonra (İkinci) Çağdaş Hukukçular Derneği’nin kuruluşunu gerçekleştirmiştir. Devamla bu derneğin Ankara şubesini kurarak, şube adına dergi çıkartmışlardır.
 

MESLEK YAŞAMI

Askerlik görevini ise 1990 yılında İzmir ve Erzurum Disiplin Mahkemesi’nde iki adet takdir belgesi alarak tamamlamıştır. Aynı yıl Ankara’ya dönerek avukatlık mesleğini icra etmeye başlamıştır. Bu yıllarda hem Çağdaş Hukukçular Derneği hem de İnsan Hakları Derneği’nde yönetici ve üye olarak görevler almıştır.

1990 yılında siyasi hükümlü ve tutukluların konulduğu tek kişilik hücrelerin kapatılması için aktif görev alan Cemal EMİR’in, özellikle Eskişehir Cezaevi’nin kapatılması için yapılan çalışma neticesinde, hücre tipi cezaevi uygulamasına son verilmesinde katkısı olmuştur. 
Yine iki meslektaşı ile beraber Ankara Ulucanlar Tutuk ve Cezaevi’nde, ölüm orucu eylemi yapan ve ölüm sınırına gelen ikisi avukat beş kişinin ölüm orucu eylemini hükümet ile eylemciler arasında uzlaşma sağlayarak sonlandırmışlardır.

Ayrıca Zonguldak’da Kozlu Maden Faciasına, Çankırı’da Tuz İşçilerinin direnişine, Çorum, Bayat’ta Kömür Madeni işçilerinin direnişlerine, Bursa Ketsel’de tekstil işçilerinin direnişlerine, Adana’da tarım işçilerinin direnişlerine bizzat katılarak hukuki ve maddi desteklerde bulunmuştur.

1 Mayıs, 2 Temmuz, 24 Ocak Uğur Mumcu etkinlileri ve Muammer AKSOY, Bahriye ÜÇOK, Ahmet Taner KIŞLALI, Çetin EMEÇ anma etkinliklerine bizzat ya da bağlı olduğu kurumlarla beraber katılmıştır. 

Bunların dışında insanı temel alan ve insani değerleri yüceltmeyi amaçlayan, gerek sivil toplum örgütleri gerekse bireysel olarak her türlü eylem ve çalışmalarda sosyal sorumluluk ve takım ruhu bilinci ile bizzat bulunmuştur. Özellikle Kamu Çalışanları Sendikalarının (Tüm Bel Sen, Tüm Maliye Sen, Tüm Tak Sen, Tüm Yargı Sen vb gibi) kurulduğu yıllarda bu sendikaların kuruluşlarına hem hukuki hem de fiili destek vermiştir

ŞİMDİKİ İŞ YAŞAMI

2001 yılında Çorum Der’in yöneticiliğinden istifa eden Cemal EMİR, Av. Esra YAYCI ve Av. Güngör TANRIVERDİ ile beraber “ETİK HUKUK ve DANIŞMANLIK BÜROSU’NU” kurmuş ve halen avukatlık mesleğini sürdürmektedir. Fakat bunun yanında sosyal çalışmalarına da devam etmektedir. 

Cemal EMİR, yaklaşık üç yıl süre ile Ankara’da yayın yapan EKİN SU Radyoda ücretsiz olarak her Cuma günü saat 17.00 ile 18.00 arasında canlı yayında “HUKUK SAATİ” programını meslektaşı ve ortağı Av. Güngör TANRIVERDİ ile beraber yapmış ve yönetmiştir. Ayrıca Ankara halkının ihtiyacı olan kısa ve öz hukuki bilgi ve makaleleri içeren “ETİK HUKUK DERGİSİ’ni” 2001 yılından bu yana çıkarmaya devam etmektedir.

Ankara’da kamuoyunu ilgilendiren önemli konulara mesleki anlamda kayıtsız kalmayan Cemal EMİR, bir takım hukuki girişimlerde bulunmuştur. Cemal EMİR mesleğine ilişkin olarak yukarıda kısaca açıklamasını yapmış olduğu birkaç hizmetinin yanında, büro ortakları ile birlikte; şu an, şirket, kooperatif, sendika, oda, site ve benzeri kurumsal tüzel kişilere danışmanlık hizmeti ve gerçek kişilere de hukukun her alanında, iki hukukçu ortağı ile beraber yanlarında çalışan iki avukat, iki stajyer avukat, bir kâtip, bir yönetici sekreter ve bir yardımcı personel ile çalışmalarına son hızla devam etmektedir.  

HOBİLERİ

Cemal EMİR, siyasi ve sosyal bir insan olmasının yanı sıra renkli bir kişiliğe sahip olup, amatör yat kaptanlığı, dalış eğitmenliği sertifikaları vardır. Saz çalmakta, şiir yazmakta, ata binmekte, kayak yapmakta, fotoğrafçılık, bahçe ve çiçekler ile ilgilenmekte, doğada seyahat etmeyi, deniz altı avcılığı, tarih, siyasi tarih, ekonomi politik konulu yazılar ve modern ya da klasik romanlar okumayı, müzik dinlemeyi, halk dansları çalıştırmayı - oynamayı ve her türlü sanatsal etkinliklere gitmeyi ve izlemeyi sevmektedir. Her fırsatta hobilerini ailesi ve arkadaşları ile beraber yapmaya ya da paylaşmaya özen göstermektedir